Їжа з майбутнього

    Manager Brand

    Вже ні для кого не є секретом, що надалі людство зіткнеться з проблемами, які пов’язані з глобальним потеплінням. Планету чекають довготривалі засухи, які будуть змінюватися повенями.Дуже гостро стоятиме питання харчування — зберігання в нових екстремальних умовах продуктів харчування та процес приготування їжі. Це буде не так скоро, але вже сьогодні вчені займаються виведенням нових сортів овочевих та зернових культур, які будуть непримхливими та стійкими до таких катастрофічних перепадів температури.

    На даний момент робота по виведенню багаторічних овочевих та зернових культур проводиться в Аргентині, Австралії, Китаї, США, Швеції та Індії. Вчені розраховують через років 20 отримати стійкі до кліматичних змін багаторічні рослини, які потребуватимуть менше удобрень, гербіцидів та пального для культиваторів. Також вчені вивчають перспективу вирощення зернових культур з минулого — кіноа або ж рисова лебеда, полба як забутий вид пшениці та просо. Ці зернові культури вирощувалися тисячі років тому та були основним інгредієнтом у раціоні стародавніх людей. Культури стійкі до засухи, шкідників тощо.

    Населення планети Земля щоденно невпинно зростає, у зв’язку з активною урбанізацією постійно зменшуються землі сільськогосподарського призначення. Вчені підрахували, що у 2050 році населення збільшиться та буде сягати понад 9 млрд чоловік, з яких приблизно 70 % будуть проживати у містах. То чому б не вирощувати продукти харчування там же? Вже зараз набувають популярності міські ферми — розташовані на дахах житлових та офісних приміщень, ці міні-ферми вже полегшують життя японцям. Там, під спеціальними лампами та покриттям вирощують овочі. зелень, фрукти, які входять до щоденного меню робітників компанії Pasona Group.

    Вчені також проводять досліди та експериментують на предмет створення їстівної упаковки, що значно полегшить життя людству та зменшить кількість сміття та побутових відходів у навколишнє середовище, адже, наприклад, обгортку від шоколадки можна буде з’їсти.
    Не вщухають суперечки навколо проекту НАСА щодо розробки технології …. друкування їжі на 3D-принтері. Основне завдання розробки — забезпечити у майбутньому астронавтів гарним та різноманітним харчуванням — тепер замість спец їжі можна буде видрукувати на принтері будь-яку апетитну страву з мережі Інтернет. У Техасі у прямому ефірі по державному телебаченні вже була таким чином приготована італійська піца, щоправда, з мінімальним набором інгредієнтів. Розробки продовжуються далі.

    День 5 серпня 2013 року став знаковим в історії — на прес-конференції був представлений перший бургер з м’яса, вирощеного зі стовбурових клітин корови. У майбутньому планується нарощувати темпи та об’єми у вирощуванні лабораторного м’яса аби надалі повністю замінити ним натуральне. Таке виробництво буде набагато вигідніше та корисніше для навколишнього середовища — тваринництво виробляє 18% всіх викидів парникових газів, а це більше, ніж всі транспортні галузі разом узяті.  Однак поступова відмова від традиційної м’ясної промисловості гряде не тільки через шкоду, що завдається екології, а й тому, що надмірне споживання м’яса просто шкідливо для здоров’я.

    Спеціалісти вважають, що у майбутньому морські водорості займуть важливу нішу у харчовій промисловості. На сьогодні існує близько 10 тис. видів водорості, з яких їстівних – 145. В азіатських країнах цей продукт вже давно є одним з ключових — водорості використовують в супах, ролах і інших стравах.  І вирощують їх, відповідно, у величезних масштабах.  На Філіппінах користується популярністю Панса, або локшина з морських водоростей, в Японії — норі, в Китаї — порфіру, в Кореї — гим.

    Це лише декілька прикладів наукових проривів у харчовій галузі, далі нас очікує ще цікавіші та корисніші винаходи, які мають змінити наше життя у кращу сторону.