Походження паприки

    Manager Brand

    Паприка як приправа з’явилась у нас на кухні лише в 90-х роках минулого століття — з розпадом Союзу в пострадянські країни прийшло багато цікавинок, серед яких і паприка. Що з себе представляє паприка — спробуємо розібратися далі.

    Паприка — це спеція, отримана шляхом сушки та подрібнення стручкового перцю слабо пекучих сортів. В стравах використовується через свій неповторний аромат та для надання гарного кольору страві.

    Походження паприки може бути угорським, каліфорнійським або південноамериканським. Іноді до паприки для пікантності виробники додають перець чилі, про що вказано на етикетці. Рівень гостроти залежить від того, на скільки сировина була очищена від зерен, які й несуть всю пікантність спеції.

    Традиційно паприка асоціюється з Угорщиною, адже спеція є складовою більшості страв угорської кухні. Але історично батьківщиною паприки вважаються тропічні регіони Південної Америки та Вест-Індії, звідки після іспанських завоювань паприка розповсюдилась по території Європи та інших частинах світу. Сталося це з подачі самого Христофора Колумба, який, власне, перший і доставив в Європу паприку. Археологічні розкопки підтверджують давність існування спеції — не менше ніж 7500 років до н.е. Існує легенда, що корінні жителі Америки, індіанці, використовували паприку не лише в кулінарії, а й навіть для того, щоб відбитись від своїх ворогів, пускаючи тим в очі солодко-жагучу куряву з паприки.

    З роками паприка лише набувала популярності й зараз на промисловому рівні її виробляють в Угорщині, Іспанії, США, Турції та Марокко. Вважається, що угорська паприка є найбільш ароматною, а інші — найбільш м’які та солодкі на смак. Колір паприка має від помаранчевого до коричневого — все залежить від сорту та методу обробки. Існує й паприка підкопчена — з ароматом димку.

    Відомо, що паприка містить в собі в 7 разів більше вітаміну С, аніж цитрусові! Окрім цього ароматна спеція є джерелом вітамінів А, Е, В3 та К. Паприка багата на залізо та калій, містить високий рівень магнію, фосфору та кальцію. З такими корисними складовими спеція майже не має протипоказань, лише обмежити у вживання людям, які страждають на хронічні захворювання шлунку, як виразка, гастрит тощо.

    Сама паприка універсальна спеція, яка на “відмінно” доповнює рибні, овочеві та м’ясні страви. Беручи до уваги світову кухню взагалі, то без паприки неможливо уявити мексиканські, угорські, іспанські та німецькі страви.

    В медицині здавна використовували паприку як засіб для покращення травлення, кровообігу, підвищення імунітету. В невеликих кількостях паприка здатна полегшувати біль у суглобах, покращити пам’ять. До того ж, спеція добре очищає кишківник та сприяє схудненню. Екстракт паприки в косметології додають до скрабів для обличчя, засобів для догляду за губами.

    Цілком можливе приготування паприки у домашніх умовах — на свій смак. Достатньо відібрати найкращі овочі, ретельно їх промити, очистити від насіння, правильно висушити та подрібнити.

    Але ж можна довіритися професіоналам своєї справи та замовити паприку у нас, в Erdkraft — ми беремо до уваги сучасні тенденції, тому виробництво паприки на нашому заводі набирає обертів. Акцент робиться на якості сировини, на якості всіх етапів виробництва. Якість паприки не поступається світовим виробникам, та й сировина тутешня — вирощена на Півдні України