Найрозповсюдженіший овоч на планеті

    админ

    Сьогодні цибуля найрозповсюдженіший овоч на планеті, немає жодної кухні, яка не містила б в собі цибулю (супи, борщі, підливки та інше)! Цибулю полюбляють вживати також і в сирому або маринованому вигляді. Настільки цей овоч ввійшов в наше життя, що ми навіть не уявляємо його без цибулі.

    А відома цибуля людству вже більш, ніж 4 тисячі років – проведений генетичний аналіз показав дослідникам, що цибуля походить з Центральної Азії. Свідчення про вживання ріпчастої на території Європи дійшли до нас ще з бронзової доби. В Середньовіччі цибулі приписували майже міфічні властивості – вояки під металевим спорядженням носили як оберег голівку цибулі. Рештки ріпчастої знаходили і в єгипетських гробницях. Довгий час цей овоч входив до складу сухого пайку римських легіонерів.

    Наші предки знали цибулю як природні ліки від багатьох хвороб: її вживали під час епідемій та чуми як запобіжний засіб. Сьогодні ми знаємо цибулю як протизастудні природні ліки – кого бабуся чи мама в дитинстві не змушувала, особливо взимку, з’їсти хоча б шматочок цибульки? А який приємний смак та аромат має весняна зелена цибуля?

    Так, цибуля насправді не лише смачна, але й корисна – вона містить, як і більшість овочів, клітковину, білок, магній, фосфор, калій, залізо, кальцій, натрій, вітаміни А, В1, В2, В6, С, РР. Також цибуля багата на природні антибактеріальні речовини.

    З давніх часів цибуля впевнено займає почесне місце серед продуктів, які є обов’язковими на нашому столі. Непримхлива у розведенні, цибуля майже не приваблює шкідників. Та й умови зберігання прості – головне сухість та прохолодне місце.

    В останній час популярністю користується висушена цибуля. Така цибуля нізащо не проросте за зиму, та й додавати до страв зручно – вже подрібнена. Користі в сушеній цибулі зберігається набагато більше, аніж в замороженій чи просто в тій, яка лежить у вас на горищі.

    А тепер декілька цікавих фактів про цибулю:

    – Лівія, Албанія, Таджикистан, Узбекистан, Алжир – це ті країни, де найбільший відсоток споживання ріпчастої на кожного жителя країни у рік (35-40 кг);
    – різкий запах цибулі з рота можна значно пом’якшити, якщо заїсти її петрушкою;
    – найбільша, рекордна вага однієї цибулини, яка була зафіксована – 8,49 кг(Великобританія);
    – щоб не плакати при подрібненні цибулі – достатньо в цей момент набрати в рот води.