Чи варто використовувати мийні засоби для миття овочів?

    Manager Brand

    Нікому не секрет, що овочі ростуть в землі чи над нею. Бруд, пил, залишки удобрень (чи натуральних чи концентрованих), бактерії — все це залишається на овочах. Перед приготуванням страв, або вживанням у сирому вигляді нас ще з дитинства привчали ретельно мити продукти — щітками, губками, навіть з милом (!), щось рекомендувалося замочувати у розчині соди… Сьогодні з’явилося дуже велика кількість різних мийних засобів для овочів, ніби-то простою водою нічого вимити неможливо. Нумо розберімося, що варто робити, а що — ні.

    Найпростіший засіб обробки продуктів — це миття. Дослідження показали, що проста вода вбиває до 98 % бактерій, тому якщо ви все ще миєте зібрані або куплені овочі під проточною водою, то це цілком правильна позиція. Звичайна вода змиває як і залишки ґрунту, так і бактерії. Використання мила або ж спеціальних мийних засобів не має сенсу взагалі, це лише рекламний хід. Щодо соди, оцту та лимонної кислоти як народних мийних засобів, то думки вчених тут розділилися — одні вважають, що замочувати вже помиті під проточною водою овочі та фрукти (але лише ті, які мають товсту та щільну шкірку), можливо, то інші — що це безглуздо та не є корисно.

    Коренеплоди — картоплю, моркву, буряк, редис тощо — для якісного очищення добре на кілька хвилин замочити у воді кімнатної температури аби розмочилися залишки землі на овочах, щоб було легше їх потім мити. Після розмочування коренеплоди достатньо очистити не грубою губкою або м’якою щіткою.

    Полуницю, малину, смородину достатньо викласти на сито та під проточною водою потримати не менше 3-х хвилин. Дієве у цьому випадку і замочування на декілька хвилин.

    Купуючи у магазині чи на базарі яблуко чи апельсин не варто відразу їх їсти — виробники покривають фрукти парафіном та спеціальними хімічними засобами, що запобігають гниттю та надають фрукту гарний вигляд. Щоб якісно помити та позбутися хімії достатньо замочити яблуко у гарячій воді — парафін сам розплавиться, вам залишиться лише сполоснути фрукт під проточною водою.

    Сухофрукти для очищення замочують у холодній воді, а після — під проточну воду на сито.
    Цитруси, банани, гранати санітарні лікарі рекомендують обдавати кип’ятком, який вбиває всі наявні мікроби, які є на шкірці.

    Зелень теж бажано промити дуже уважно, перебрати кожен листочок.

    Щоб позбутися нітратів — достатньо зрізати шкірку. Зазвичай нітрати осідають саме у шкірці. Але якщо, очистивши шкірку, ви починаєте різати овоч і бачите там жовті плями — сміливо позбувайтеся цього продукту — у ньому надзвичайно висока концентрація нітратів.

    Дотримання цих простих правил захистить вас та вашу родину від небажаних неприємностей.